logo print

Collectieve Schuldenregeling

Situering

Een collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure die mensen die kampen met een (overmatige) schuldenlast wil helpen en hen een perspectief wil bieden door middel van een duurzame oplossing.

U kan een collectieve schuldenregeling enkel bekomen door een verzoekschrift in te dienen bij de Arbeidsrechtbank. De wet vraagt u om hierin uw (overmatige) schuldenlast en financiële draagkracht te omschrijven en aan te tonen dat u niet in staat bent om uw schulden op duurzame wijze af te betalen.

De arbeidsrechtbank beslist of iemand al dan niet toegelaten wordt tot de collectieve schuldenregeling. Dit wil zeggen dat de arbeidsrechter oordeelt of alle voorwaarden voor een collectieve schuldenregeling aanwezig zijn. De rechter duidt dan ook een schuldbemiddelaar aan. Deze zal uw financiële situatie verder behartigen. De bemiddelaar kan het OCMW, een advocaat, notaris, deurwaarder of een andere erkende instelling zijn.

Wim Smits bouwde een ruime ervaring op, enerzijds in het opstellen van de aanvraag om toegelaten te worden tot de collectieve schuldenregeling, anderzijds in het optreden als schuldbemiddelaar.

Wim Smits helpt u bij het opmaken en indienen van dit verzoekschrift en dit op pro-deo basis zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het kostenplaatje.

Toelatingsvoorwaarden

Wanneer kan u toegelaten worden tot de collectieve schuldenregeling?

  • U bent geen handelaar of bent het niet meer sinds minstens zes maanden.
  • U woont in België.
  • U heeft een overmatige schuldenlast.
  • U heeft zichzelf niet bedrieglijk onvermogend gemaakt.
  • U hebt geen vroegere collectieve schuldenregeling ondergaan die minder dan vijf jaar geleden herroepen werd.

Gevolgen

Wat als u toegelaten bent tot de collectieve schuldenregeling?

  • Deurwaarders mogen geen beslag meer leggen, de kosten lopen niet verder op.
  • Uw schulden worden niet langer verhoogd met intersten. (behalve in een aantal uitzonderingen)
  • Al uw inkomsten (loon, werkloosheidsuitkering, ziekte-uitkering, kinderbijslag, onderhoudsgeld, vakantiegeld, pensioen,...) worden overgeschreven op een rekening die wordt beheerd door de schuldbemiddelaar.
  • U ontvangt leefgeld van de schuldbemiddelaar.
  • Afhankelijk van wat u overeenkomt, staat de schuldbemiddelaar in voor de betaling van uw kosten (huur, nutsvoorzieningen, verzekeringen, ...) en van de facturen die bezorgd worden. Daarbij wordt in onderling overleg bekeken op welke uitgaven eventueel kan worden bespaard.
  • U maakt geen bijkomende schulden.

Taak schuldbemiddelaar

Wat is de taak van de schuldbemiddelaar?

  • Wanneer de schuldbemiddelaar voldoende zicht heeft op uw inkomsten en uitgaven stelt hij een aanzuiveringsregeling (betalingsplan) op.
  • Dit betalingsplan mag maximum zeven jaar duren vanaf de datum waarop u toegelaten werd tot de collectieve schuldenregeling, tenzij wanneer een langere termijn nodig is om de verkoop van beslagbare goederen te vermijden (let wel: de maximumtermijn van zeven jaar geldt enkel indien u nà 23 april 2012 toegelaten werd tot de procedure).
  • De schuldbemiddelaar legt jaarlijks een verslag neer bij de arbeidsrechtbank en deelt dit ook mee aan de verzoeker.

Opmaak verzoekschrift

Wim Smits helpt u bij het opmaken en indienen van dit verzoekschrift en dit op pro-deo basis zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het kostenplaatje.

Voor het opmaken van een verzoek tot het bekomen van een collectieve schuldenregeling volstaat het dat u Wim Smits contacteert (telefonisch of per email) nadat u alle nodige documenten heeft verzameld. Deze documenten vindt u hier terug.

 

Antwerpen

C. Huysmanslaan 31
2020 Antwerpen
tel: 03 500 01 54
fax: 03 500 01 56

 

Telefonisch enkel bereikbaar tussen 9u en 12u.

Brussel

Torleylaan 13
1654 Beersel
tel: 02 880 04 26
fax: 02 880 04 27

 

Telefonisch enkel bereikbaar tussen 9u en 12u.